AED gebruiken bij iemand met een pacemaker

13 november 2022 Door GK Support team Uit

In Nederland leven zo’n 60.000 mensen met een pacemaker, dat blijkt uit cijfers van Stichting ICD-dragers Nederland. De pacemaker is een onderhuids geplaatst apparaatje, welke ervoor zorgt dat het hart het juiste ritme aanhoudt. Dit doet de pacemaker door het hartritme te monitoren en waar nodig kleine stroomstootjes af te geven. Het gebruik van een pacemaker is noodzakelijk, wanneer het hart niet snel genoeg klopt om het bloed rond te kunnen pompen. Ondanks de pacemaker, kunnen ook deze mensen te maken krijgen met een hartstilstand. Wat moet je doen, wanneer je een AED gebruikt bij iemand met een pacemaker? In dit artikel vertelt Defibtech je er meer over!

Storende werking pacemaker bij gebruik AED 

Een AED analyseert het hartritme, voordat deze een elektrische schok toebrengt. Dit voorkomt dat een defibrillator gebruikt wordt bij mensen met een gezond hartritme. De ICD van een slachtoffer probeert het hartritme zo constant mogelijk te houden, wat een verstorende werking kan hebben bij het gebruik van de AED. Zeker bij oudere modellen AED’s verstoort de ruis van de ICD de analyse die de defibrillator maakt. Kan een AED in zo’n geval toch redding brengen? Ja, een moderne AED van Defibtech wel!

Artefactdetectie maakt combinatie AED en pacemaker mogelijk 

Een moderne AED, zowel in half- als volautomatisch model, is voorzien van een artefactdetectie. Dit maakt het voor een defibrillator mogelijk om “artefacten” op te sporen en de invloed hiervan weg te filteren, waarmee de analyse van de AED betrouwbaar wordt. Een pacemaker is een voorbeeld van zo’n artefact. Er zijn echter meer artefacten, denk ook aan spiersamentrekkingen van het slachtoffer of bijvoorbeeld aan diens ademhaling. Een moderne AED vertelt u wanneer artefacten een betrouwbare analyse onmogelijk hebben gemaakt. U kunt het proces in zo’n geval opnieuw doorlopen.

Aandachtspunten bij gebruik AED en pacemaker 

Al met al vallen een AED en pacemaker goed met elkaar te combineren, wanneer er sprake is van een hartstilstand. Houd bij het gebruik van een AED rekening met de positie van de elektroden op het lichaam van het slachtoffer. De elektroden mogen niet ter hoogte van de pacemaker op het lichaam geplaatst worden. Dit zou voor schade aan de ICD kunnen zorgen. Ben je er niet zeker van waar de pacemaker zich bevindt? Geen probleem, je kunt de ICD eenvoudig herkennen aan een platte schijf onder de huid.