Koolmonoxide, de stille sluipmoordenaar
31 oktober 2023Het is weer kouder, de verwarming gaat weer aan. Maar daarmee ook het risico op koolmonoxide vergifting. Als je wordt blootgesteld aan een hoge concentratie koolmonoxide krijg je klachten als hoofdpijn of duizeligheid. Je kunt er zelfs door buiten bewust zijn raken en in het ergste geval aan overlijden.
Wanneer komt CO vrij?
Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding van een verbrandingstoestel. Denk aan een houtkachel, openhaard, cv, geiser of een combiketel. Het komt met name voor als een apparaat niet goed aangesloten is of onderhouden wordt. Maar ook bij een niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer van verbrandingsgassen kan er koolmonoxide in de ruimte terecht komen.
Als je wordt blootgesteld aan een hoge concentratie koolmonoxide krijg je klachten als hoofdpijn of duizeligheid. Je kunt er zelfs door buiten bewust zijn raken en in het slechtste geval aan overlijden. Maar ook kleine concentraties koolmonoxide kunnen al voor vervelende klachten zorgen. Je voelt je bijvoorbeeld grieperig of krijgt vage onverklaarbare klachten. Word je lange tijd blootgesteld aan koolmonoxide? Dan kun je zelfs blijvende hartklachten of geheugenverlies krijgen. Omdat je koolmonoxide niet ziet, ruikt of proeft, is het met recht een echte sluipmoordenaar.
Wat moeten we doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?
Ventileren
Belangrijk om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is het goed ventileren van de woning. Zet de ventilatieroosters in je ramen open. En belangrijk, maak 1x per jaar deze roosters schoon. Heb je geen ventilatieroosters, zet dan een raam op en klein kiertje.
Controleren
Laat je cv, combiketel, geiser of kachel eenmaal per jaar door een erkende vakman controleren. Zo worden tijdig gebreken geconstateerd zodat koolmonoxide vergiftiging wordt voorkomen.
Alarmeren
Zorg voor een goede CO melder in je woning. Zo kun je op tijd gewaarschuwd worden bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Hang de melder in de ruimte met een verbrandingstoestel op aan het plafond. In andere verblijven hang je deze op ademhoogte. Controleer
wanneer je de batterij moet vervangen en houd je aan de houdbaarheidsdatum van de melder. En iedere maand test je natuurlijk of de melder nog werkt.
Bestel vandaag nog uw CO-melder
Het is ook mogelijk CO-melders te combineren met een alarmsysteem. U krijgt dan de meldingen via mobiele telefoon!
Wil je meer weten, bekijk dan het onderstaande video: