Meld uw camera aan bij camera in beeld!

6 februari 2022 Door GK Support team 0

Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-) camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s.

Waarom is ‘Camera in Beeld’ belangrijk?
Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof van een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien van er camera’s aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen. Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken.

Mag ik rond mijn eigen bedrijf / woning een camera plaatsen die opnamen maakt?
Het is niet verboden voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven / particulieren kenbaar maken dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld door een sticker van bordje bij de toegangsdeur of raam.
  • Bovendien mogen de opgeslagen beelden maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn.
  • U mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport/oprit in beeld heeft en daarmee is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk.

Zijn de beelden van mijn camera bruikbaar als bewijs van een inbraak?
Ja, camerabeelden van ondernemers en particulieren mogen als bewijs worden ingebracht.

Als ik mijn camerabeelden beschikbaar stel, kan iedereen mijn gegevens dan inzien?
Nee, alleen politiemedewerkers kunnen deze gegevens inzien.

Kan de politie meekijken met mijn camerasysteem?
Nee, de politie kan niet meekijken. De politie weet, als u zich aanmeldt, alleen waar uw camera hangt en welk deel van de straat wordt opgenomen. Zij neemt alleen contact met u op wanneer er een incident heeft veroorzaakt en de beelden mogelijk kunnen helpen bij het opsporingsonderzoek.

Als ik meedoe met camera in beeld, hoe worden mijn gegevens opgeslagen?
De camera- en contactgegevens worden ingevoerd in een cameraregistratiesysteem van de politie. Het is dus alleen voor politieambtenaren beschikbaar. In dit systeem kan de politie in één oogopslag zien en op welke locaties zich camera’s bewegen in uw buurt. Bovendien kan in dit systeem eenvoudig achtergelaten worden wat het zichtveld is van die camera (‘s) van wat de camera’s vastleggen, wat de beeldkwaliteit is, hoe lang u de beelden bewaart en bij wie de beelden op te vragen zijn.

Wanneer worden camerabeelden opgevraagd?
Wanneer de politie het vermoeden heeft, dat geeft de beelden aan, een meerwaarde kunnen geven in een opsporingsonderzoek. De politiefunctionaris zal de betreffende beelden vorderen.

Waar moet ik de beelden inleveren als de politie deze wil hebben?
Als het nodig is, komt de politie de beelden zelf ophalen.

Wil de politie ook weten waar mijn camera’s binnen zijn opgesteld?
Nee, voor Camera in Beeld is het niet nodig om te weten waar u binnen camera’s heeft opgesteld. Als ondernemer gebogen, is het handig om door te geven óf u binnen camera’s heeft en hoeveel, waardoor de politie weet dat er beelden eventueel beschikbaar zijn. Als bijvoorbeeld een zakkenroller ook binnen uw bedrijf is geweest, zouden de beelden van de camera’s binnen kunnen helpen bij de herkenning van de verdachte.

Wat kost het om mee te doen aan dit project?
Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Het kost alleen tijd om het inventarisatieformulier in te vullen dat u onderaan deze pagina vindt.

Ik heb alleen camera’s die niet opnemen (dummy’s). Wil de politie dat ook weten?
Ja, ook deze cameragegevens wil de politie weten en registreren. Bij een incident en bij het zien van de camera weet de politie dan dat er geen beelden beschikbaar zijn.

Ik wil meedoen met Camera in Beeld, wat moet ik doen?
Fijn dat u wilt helpen uw wijk veiliger te maken door mee te doen met Camera in Beeld. Vul hiervoor het online formulier in op de site van camera in beeld. 

Ik doe al mee met Camera in Beeld, hoe geef ik een wijziging over mijn camerasysteem door?
U kunt gebruik maken van het formulier op de site van camera in beeld. Ook als u de camera’s weg haalt kunt u daar de camera(s) weer afmelden.

Ik heb nog helemaal geen camera maar zou dit graag willen!
Neem contact op met GKSupport om te kijken waar uw behoefte in ligt en wat de mogelijkheden zijn. U krijgt een prijs opgave op maat. Dit kan met en zonder installatie !