X-Sense CO melder met LCD display en Figaro Sensor

Onderhoud aan cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel?

23 maart 2023 Door GK Support team Uit

Vanaf 1 april is er nieuwe wetgeving voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Zoals uw cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Alleen CO-vrij gecertificeerde bedrijven mogen dan nog werkzaamheden uitvoeren. Dit betekent dat u ook zelf geen onderhoud meer mag uitvoeren.

Gecertificeerde bedrijven te vinden in register
U herkent een CO-vrij gecertificeerd bedrijf aan het CO-vrij-logo. Ook
zijn deze bedrijven te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Een installateur heeft een (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertifieerd bedrijf te werken. Bedrijven die na 1 april 2023 niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties. Zij moeten eerst het CO-vrij-certificaat behalen.

Koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas, omdat u het niet ruikt, proeft of ziet. Mensen die koolmonoxide inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. De meeste vergiftiging door koolmonoxide gebeurt binnen in huis. De gasverbrandingsinstallatie is dan niet goed geïnstalleerd of onderhouden.

Wat kunt u zelf doen?
Installeer een melder die detecteert of er koolmonoxidegas vrijkomt als de cv-ketel of kachel niet meer goed functioneert. Koolmonoxide ruik, proef of zie je niet, maar kan wel tot een koolmonoxidevergiftiging leiden.

U kunt kiezen voor een “losse CO-melder” of in combinatie met een alarmsysteem die u ook melding geeft als u niet thuis bent.

GKsupport is gecertificeerde Ajax-specialist voor de Jeweller systemen.

Gksupport denkt graag met u mee, neem contact met ons op.