Rookmelders verplicht per 1 juli, heb jij ze al

12 juni 2022 Door GK Support team Uit

Wist u dat 76% van de mensen een rookmelder thuis heeft. Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. GKSupport helpt je graag aan een goede oplossing.

De regering heeft het Bouwbesluit dan ook aangepast en rookmelders voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht gesteld. Daarmee geven zij gehoor aan het advies van onder meer Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning in Nederland te verplichten.

Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar volgens de nieuwe wetgeving moet ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder hangen. Dit geldt voor verblijfsruimtes én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat. Maar wees eens een eerlijk, buiten dat het verplicht is wil er toch niet aan denken dat je niet gealarmeerd zal worden als er toch brand ontstaat in je woning. Je wilt natuurlijk zelf met je partner en kinderen de woning zo snel mogelijk en veilig kunnen verlaten.

Eenmalig investeren in rookmelders redt levens
Een rookmelder met een levensduur van 10 jaar inclusief batterijen heb je al voor 18,99 en het plaatsen ervan is veelal een fluitje van een cent. Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud.

Huur je de woning?
Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.