Wat moet er verplicht mee in de auto in het buitenland !

21 april 2022 Door GK Support team Uit

Je gaat met de auto op vakantie ! Dan is het belangrijk om bepaalde artikelen in de auto mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een gevarendriehoek, een veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampjes . Niet alleen belangrijk, maar ook in veel landen zelfs verplicht. Je kunt voorkomen dat je in discussie moet met de lokale gendarmerie in Frankrijk of de Bundsbahn Polizei in Duitsland. Zorg er gewoon voor dat je het bij je hebt, dan kun je snel door naar de vakantie bestemming.

Veiligheidvestje
In Nederland is het bezit en gebruik van een geel zichtbaarheidshesje NIET verplicht, maar in het buitenland kán dit wel het geval zijn:

  • In onder andere Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen Slowakije en Tsjechië is het bezit van gele hesjes voor alle inzittenden verplicht.
  • In onder andere Hongarije, Italië, Luxemburg, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje en Tsjechië is het gebruik van gele hesjesvoor alle inzittenden verplicht.
  • In België en Kroatië is het gebruik van een veiligheidsvest bij wet verplicht, maar uitsluitend voor de bestuurder.
  • In Duitsland is juist het bezit verplicht. Voor álle inzittenden, maar niet voor auto’s met Nederlands kenteken.
  • In Frankrijk is zowel het bezit als het gebruik van een geel reflectiehesje verplicht gesteld, maar enkel voor diegene die de auto bestuurt. Het moet zelfs binnen handbereik worden bewaard.
  • Ook in Noorwegen moet het gele hesje binnen handbereik liggen. Het bezit en gebruik is verplicht voor iedere inzittende, maar niet voor auto’s met Nederlandse kentekenplaat.

Verbandkoffer/doos
Naargelang Nederlandse wetgeving hoeft er NIET per se een verbandtrommel of EHBO-kit in je auto te liggen. Ga je echter op autovakantie naar het buitenland? Dan kan dit plots wél het geval zijn. Maar waar en wanneer is de aanwezigheid van een EHBO-tas of BHV-koffer noodzakelijk? In Griekenland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Turkije is een verbanddoos in de auto verplicht. Ook in België, Duitsland en Slovenië dien je als automobilist een verbanddoos bij je te hebben, maar niet als je een Nederlands kenteken voert.

Brandblusser
Binnen de Nederlandse landsgrenzen hoeft er géén brandblusapparaat in auto’s aanwezig te zijn. Belgen moeten naargelang Belgische wetgeving wél een brandblusser in hun auto hebben liggen. Nederlanders die met hun eigen auto in België rondrijden, hoeven dat niet, zolang er een Nederlands kenteken wordt gevoerd. Ook in Griekenland, Polen en Turkije is een autobrandblusser verplicht.

Wat zijn de gevolgen als je niet aan de voertuigeisen voldoet?
Dan kan je problemen ervaren met de plaatselijke politie. Dat levert vertraging op, maar nog vervelender: je kunt boetes krijgen. Let op: als je naar Spanje rijdt, dan rijd je via andere landen. Zoals België, Luxemburg en Frankrijk. Controleer dus goed jouw vakantie checklist, voordat je Nederland verlaat.

Bron Rijksoverheid.nl

Bestel uw autopakket met korting via GKsupport.nl

 

GK Support auto reispakket