Nog geen rookmelders? Vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht

21 juni 2022 Door GK Support team Uit

Er komt een nieuwe wet aan: vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere verdieping verplicht. Gelukkig is het plaatsen zo gedaan. Heb je het altijd uitgesteld? Dan is dit het moment om rookmelders te plaatsen. Theo van Dodewaard van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid legt uit hoe je in drie eenvoudige stappen rookmelders kunt plaatsen.  

Theo: “Het mag dan wel de wetgeving zijn, maar je hangt rookmelders écht op voor eigen veiligheid en voor die van de ander”. Theo is expert op het gebied van brandveilig leven en is Officier van Dienst. Dat betekent dat hij tijdens grote (brand)incidenten de leiding neemt. Hij zit al ruim 30 jaar in het vak en weet als geen ander hoe belangrijk rookmelders zijn.   

Rookmelder detecteert en informeert  
“Brand kan werkelijk iedereen overkomen. Zelf woon ik veilig, maar ook bij mij kan brand in de meterkast ontstaan”, vertelt Theo. Je hebt het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. “Je blijft je verbazen over de oorzaken. Soms komt het door roken in bed, koken en het niet onderhouden van de cv-installatie. Maar het kan ook plots ontstaan door oververhitte laptops, brand in elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.”  

 

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar integendeel. Theo zegt: “Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder.” Rookmelders heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen: je partner, kinderen of je buren. Zo zorg je ook dat zij veilig wonen.  

Check, koop, plak 
Uit onderzoek blijkt dat 75% van de huiseigenaren al rookmelders heeft. “Je denkt misschien: veel te moeilijk voor mij. Maar geloof mij, iedereen kan zelf rookmelders ophangen. Het is zo gepiept. Rookmelders kun je zelfs plakken. Natuurlijk heb ik thuis ook rookmelders hangen, zegt Theo.

 

Wil je weten waar jij het beste rookmelders kunt hangen?  Koop ze direct online! Zo ben jij klaar voor de nieuwe wet, maar vooral voor een veilige omgeving voor jou en de ander.