Waar hang ik een rookmelder of co-melder op ?
Rookmelders werken met behulp van een optische sensor deze maakt gebruik van een aantal reflectietechnieken. Rook onderbreekt deze reflectie waardoor het alarm afgaat. Rookmelders reageren het snelst op een brand.
Hittemelders werken met behulp van een thermo-differentiaal sensor, een soort thermometer. Zodra deze een temperatuur van circa 58°C of hoger detecteert gaat het alarm af.
Koolmonoxidemelders werken met een elektro-chemische sensor, deze meet het koolmonoxide (CO) niveau. Bij een te hoge waarde gaat het alarm af. Koolmonoxidemelders zijn niet geschikt voor het detecteren van brand.
Wanneer gebruik ik een rookmelder, hittemelder of koolmonoxidemelder?
Rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders zijn niet allemaal toepasbaar in dezelfde situaties. Voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen dient u het bouwbesluit te volgen.
Rookmelders
Omdat rook opstijgt, hang je een rookmelder altijd aan het plafond op. Op iedere verdieping in huis moet minstens 1 rookmelder hangen. Zijn er slaapkamers op de verdieping? Hang dan de rookmelder binnen gehoorsafstand in de hal, niet in de slaapkamer zelf. Zo wordt je bij brand op tijd wakker van het alarm. Wil je een melder in de keuken hangen? Dan is een hittemelder beter geschikt, omdat deze geen valse meldingen geeft bij waterdamp.
Koolmonoxidemelders
Het is belangrijk om een koolmonoxidemelder op te hangen bij ieder apparaat dat brandstof verbruikt, zoals de boiler, gaskachel of cv-ketel. Omdat koolmonoxide minder zwaar is dan lucht, stijgt het mee met de warme lucht van een verbrandingstoestel. Hang de melder daarom op plafondhoogte in de ruimte met kachel, cv-ketel of boiler. In andere ruimtes hang je de koolmonoxidemelder op ademhoogte, dus op een hoogte van zo’n 1,5 meter.